標題: Fan resistor [打印本頁]

作者: Simon    時間: 2010-5-21 22:30     標題: Fan resistor

我唔明點解個冷氣風機個電阻要用粒Thermal Fuse串聯呢?
而家粒thermal fuse燒左, 所以風機唔行.
如果我換粒,thermal fuse, 都只係幾蚊. 會唔會好快又燒呢?
佢應該係因為過電太大, 令佢熱得濟.
粒fuse個spec係184'C.
點解唔用粒大A的fuse便了事呢?
唔明唔明...
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-21 22:55

呢粒野吾好有電時用手掂佢,會電到PK,因為我試過...!
我係你會換番粒fuse,平時用少D慢風,頂得幾耐得幾耐。
作者: 古惑強    時間: 2010-5-21 22:57

Talk to Ah Ben laa, see if he still have any spare one left!
作者: jockey    時間: 2010-5-21 22:57

我直駁了.... 香港地有乜機會用慢風就夠??? 用快風先等於日本車D慢風
作者: 古惑強    時間: 2010-5-21 22:59

呢粒野吾好有電時用手掂佢,會電到PK,因為我試過...!
我係你會換番粒fuse,平時用少D慢風,頂得幾耐得幾耐 ...
PuntoPatrick 發表於 2010-5-21 22:55

Don't understand wow!  Voltage is only 12v?  Not sufficient to make you jump wow?
作者: Simon    時間: 2010-5-21 23:04

你個死仔, 直駁真係好老危.
慢風雖然都唔係好夠力,不過快風好嘈喎.
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-21 23:21

回復 5# 古惑強

你吾信可以下次當眾試下....
作者: jockey    時間: 2010-5-21 23:22

你個死仔, 直駁真係好老危.
慢風雖然都唔係好夠力,不過快風好嘈喎.
Simon 發表於 2010-5-21 23:04

有fuse 架
作者: 古惑強    時間: 2010-5-21 23:25

回復  古惑強

你吾信可以下次當眾試下....
PuntoPatrick 發表於 2010-5-21 23:21

嘻嘻!拍窒老細、你講的話,我點敢唔信吖,我只係唔明啫!
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-21 23:27

回復 6# Simon

你硏究下個線路,如無記錯行最快風時個電源係分開無行粒電阻,反而快風電阻係較低,條線吾洗咁粗仲安全D....不過個風機快打柴D就另一回事
作者: Simon    時間: 2010-5-21 23:35

no.11係個風機電阻.
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-21 23:39

快風4號直駁地無行電阻
作者: Simon    時間: 2010-5-21 23:45

所以我又唔明啦, 點解四度風都唔行呢? 我之前個冷氣都work, 而家又唔行, 再加上個thermal fuse會燒埋...
即係要再check過...
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 00:49

即係你個風機完全吾行?你咪試拆個風扇就咁俾12佢睇佢行吾行囉,其實個風機根本除左開冷氣掣同時俾埋電行最慢風外,同個冷氣線路一D關係都無,如果攪一大輪都吾知邊到short左咪另駁匙鎖電做開關同駁個條恆電加fuse就ok,我之前壞左都係咁做。
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 01:58

回復 13# Simon

咪先,咪先,你拆出黎果粒吾係我講果粒1234風速,即係吾係圖入面(11)播!你果粒野邊到黎?
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 02:00

你果粒係水箱風扇電阻黎架?
作者: Simon    時間: 2010-5-22 06:20

咪就係1234風速電阻囉.
作者: Simon    時間: 2010-5-22 08:25

頂, 無電入個摩打. 仲煩.
點解唔簡簡單單壊個電阻, 一Q換左咪算囉.
作者: Simon    時間: 2010-5-22 08:48

連粒fuse都無電. 咁怪架.
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 14:24

如果你係1234果粒風速電阻,應該個plug有5隻腳俾吾同電阻個風速,punto果粒係響風機則邊,你果粒橫睇掂睇都吾似播...
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 14:26

我睇你果粒似響車頭拆落黎....
作者: fiatkid    時間: 2010-5-22 14:30

作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-22 19:25

http://www.axel-augustin.de/shop ... 2d21ba7d740e4cbdb03

又係播..係咪啦(9)號fuse燒左呀?
作者: AbarthJoe    時間: 2010-5-22 23:48

我有奇想... 可唔可以用搖控車既電變黎推個 1/2/3/4 風?改左之後,應該變左無段風速.
作者: PuntoPatrick    時間: 2010-5-23 01:00

我估理論係可以,條件係個電變頂得住舊12V水電同埋架車個發電機...
作者: Simon    時間: 2010-5-29 11:27

直飛條火線, 個風機長行快風.
作者: Simon    時間: 2010-5-29 20:59

我直駁左條火線, 不過因為屋企無開關制, 用fuse作開關.
不過, 行成20A, 線嘅質素真係好緊要.
第一次條線唔夠粗即熱,再用條粗一倍, 今次條線就只係暖, 不過到個fuse座熱.
明日試吓先. 希望危急時夠時間 拔出.

歡迎光臨 香港快意討論區 (http://forum.hkfiatclub.com/) Powered by Discuz! 7.2