返回列表 發帖

Marcus Project

你個迫力開頭都好應, 不過如果你覺得熱左之後唔好收, 可以先換左你四年都未換過嘅迫力油.
任何DOT4可以.
唔得之後先換Ferodo皮試吓.
當碟夠期時才換坑碟.

不過呢..揸架DSG, 早車時除左扭軚都無咩其他野可以做, 都幾悶.
不如考慮吓加一架二號. 果架做腳車算啦.
逢星期日...糕-糕-糕.

幫你唸左喇, 平平地買架MX5啦.
http://www.28car.com/sell_dsp.php?h_vw=y&h_id=385163
00車, 都仲新. 開篷車, 新感覺. 二號車, 玩三年
車價$55000
牌費$5900x3
燕梳$5000x3
呔$3000用3年
頭一年保養$6000, 第二三年, 共$8000
觀塘泊有葬$900x36
三年後resale value: $30000

工年開支大約$107100, 每個月$2975

Marcus, if you really want to try a stick shift, you can borrow my Punto, then you can save up your money for your dream car. The little Punto is a fine machine for training

成班魘鬼導Marcus升棍仙!

幫你唸左喇, 平平地買架MX5啦.

00車, 都仲新. 開篷車, 新感覺. 二號車, 玩三年
車價$55000
牌費$5900 ...
Simon 發表於 2010-5-9 20:19

100% Support Captain!!!

好在早走姐........

回復 6# greenbug

你唔好開心得咁早住...

Paul is really kind
JRT 發表於 2010-5-10 01:01

Totally agree!!

不過呢..揸架DSG, 早車時除左扭軚都無咩其他野可以做, 都幾悶.
不如考慮吓加一架二號.  ...
Simon 發表於 2010-5-9 17:03

講到呢D新科技好似完全冇價值o甘, 淨係適合做腳車

Thanks a lot Paul for your kind offer, and thanks Chief for the 非常詳細兼誘人嘅 計算... 我要努力,努力,努力 揾多三千嚟養佢 !!!

coupeelvin 發表於 2010-5-10 10:22

又唔係無價值, 只係....我覺得星期日應該好好咁運動一吓, 用心用技術去克服一些有趣的挑戰.
平日做野已經咁多挑戰, 果d野自動波就話啫, 早車時應該向自己交代一吓, visualize自己努力嘅成果.
Marcus,  見係平日咁辛苦, 有時星期日仲要返工, 多麼可憐...
不如... 搵架二號獎勵吓自己.

coupeelvin 發表於 2010-5-10 10:22

"又唔係無價值, 只係....我覺得星期日應該好好咁運動一吓, 用心用技術去克服一些有趣的挑戰.
平日做野已經咁多挑戰, 果d野自動波就話啫, 早車時應該向自己交代一吓, visualize自己努力嘅成果.
Marcus,  見係平日咁辛苦, 有時星期日仲要返工, 多麼可憐...
不如... 搵個二奶獎勵吓自己. "

修正.....

Thanks a lot Paul for your kind offer, and thanks Chief for the 非常詳細兼誘人嘅 計算... 我要努 ...
marcus 發表於 2010-5-10 13:28

傻仔,我以前都以為係三千幾,點知............

三千幾係冰山露出水面嗰啲啲咋...

第三架唔敢講, 不過MX5有度好, 萬事急NA車少野整. 呢架又夠新, 更加少野整.
維修費可以控制住係個低水位.
加上呢一架賣得特別平, 真係可以試.

Once you factor in the extra car park rental, insurance, license and maintenance cost etc, and the fact that you only got 1 butts!  Financially speaking, it doesn't make sense for young guys to own a 2nd car at all!  You are better off to trade in the DSG Golf and get a manual stick Golf or something even more exciting.

回復 19# 古惑強

A slap right on 首領's face~!

我放毒未夠功力...