返回列表 發帖

Fan resistor

我唔明點解個冷氣風機個電阻要用粒Thermal Fuse串聯呢?
而家粒thermal fuse燒左, 所以風機唔行.
如果我換粒,thermal fuse, 都只係幾蚊. 會唔會好快又燒呢?
佢應該係因為過電太大, 令佢熱得濟.
粒fuse個spec係184'C.
點解唔用粒大A的fuse便了事呢?
唔明唔明...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
逢星期日...糕-糕-糕.

呢粒野吾好有電時用手掂佢,會電到PK,因為我試過...!
我係你會換番粒fuse,平時用少D慢風,頂得幾耐得幾耐。

Talk to Ah Ben laa, see if he still have any spare one left!

我直駁了.... 香港地有乜機會用慢風就夠??? 用快風先等於日本車D慢風
Coupe Coupe Go Go Go!!

呢粒野吾好有電時用手掂佢,會電到PK,因為我試過...!
我係你會換番粒fuse,平時用少D慢風,頂得幾耐得幾耐 ...
PuntoPatrick 發表於 2010-5-21 22:55

Don't understand wow!  Voltage is only 12v?  Not sufficient to make you jump wow?

你個死仔, 直駁真係好老危.
慢風雖然都唔係好夠力,不過快風好嘈喎.

回復 5# 古惑強

你吾信可以下次當眾試下....

你個死仔, 直駁真係好老危.
慢風雖然都唔係好夠力,不過快風好嘈喎.
Simon 發表於 2010-5-21 23:04

有fuse 架

回復  古惑強

你吾信可以下次當眾試下....
PuntoPatrick 發表於 2010-5-21 23:21

嘻嘻!拍窒老細、你講的話,我點敢唔信吖,我只係唔明啫!

回復 6# Simon

你硏究下個線路,如無記錯行最快風時個電源係分開無行粒電阻,反而快風電阻係較低,條線吾洗咁粗仲安全D....不過個風機快打柴D就另一回事

no.11係個風機電阻.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

快風4號直駁地無行電阻

所以我又唔明啦, 點解四度風都唔行呢? 我之前個冷氣都work, 而家又唔行, 再加上個thermal fuse會燒埋...
即係要再check過...

即係你個風機完全吾行?你咪試拆個風扇就咁俾12佢睇佢行吾行囉,其實個風機根本除左開冷氣掣同時俾埋電行最慢風外,同個冷氣線路一D關係都無,如果攪一大輪都吾知邊到short左咪另駁匙鎖電做開關同駁個條恆電加fuse就ok,我之前壞左都係咁做。

回復 13# Simon

咪先,咪先,你拆出黎果粒吾係我講果粒1234風速,即係吾係圖入面(11)播!你果粒野邊到黎?

你果粒係水箱風扇電阻黎架?

咪就係1234風速電阻囉.

頂, 無電入個摩打. 仲煩.
點解唔簡簡單單壊個電阻, 一Q換左咪算囉.

連粒fuse都無電. 咁怪架.

如果你係1234果粒風速電阻,應該個plug有5隻腳俾吾同電阻個風速,punto果粒係響風機則邊,你果粒橫睇掂睇都吾似播...