返回列表 發帖
Pentax嘅Dslr機身細價錢平又顏色多所以多為女仕使用,不過佢嘅低能對焦再加上鏡頭羣組不足又成日無貨就真係令好多人望而卻步,而且代理捷成洋行又做得極差,不過pentax亦都唔係一無是處嘅...因為佢係業務相機方面有部645D.....120中片幅的645D,不僅擁有超高4000萬畫素,訂價更僅只係HK$88,000.00,可是超乎想像的優惠。

[img][/img]
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

聽人講無反最大缺點係因為鏡尾大貼近感光元件所以相片立體感and散影無有反咁靚 sony a系列 除外,因為sony a 系列係Dslr但係都係無反..
我有fd用Pentax,不過已經放棄左轉左去fujifilm, Pentax賣左比Ricoh,吾好期望佢有咩作為。

無反硬件上已經 ...
PuntoPatrick 發表於 2012-10-18 00:07

canon出4/3機???用紅圈鏡???
塊4/3 coms canon 自已做 or panasonic 賣比canon
回復  bobby
又係喎, 我都等緊 Canon 部4/3, 可以用紅圈鏡.......
greenbug 發表於 2012-10-17 21:52

有錢身痕嘅問題
想問咁多位專家, Pentax DSLR機有咩專長, 有咩好 又比較Canon 有咩唔好?
我見呢部K-30, 五千幾, 功能好死多 ...
Simon 發表於 2012-10-17 10:37

canon M 係行自家制APS-C並不是行松下電器果套4/3
aps-c X 1.6 而4/3係 X 2.0分別好大啊

雖然我都有玩 單反機,不過大部份時間都係用snapshot機多....
話時話, 有冇人對這部 Sony RX-100 snapshot ...
coupeelvin 發表於 2012-10-18 15:45

成二皮野...但係好似無得換鏡喎
RX1 係full frame機喎. 我reg左個sony 會, 好似有得去試機.
Simon 發表於 2012-10-18 20:49

sony a  拍片好方便,致於影相就canon靚 D...
Sony A series 可以請教下奇哥,佢好有心得。

- 發送自我的 iPhone
AbarthJoe 發表於 2012-10-19 23:31