返回列表 發帖

sakura zero S or sakura zero

聞說昨日早車小弟架入門嬰花係jv撞爆咗個real arm mounting ,跟手下午同神哥飲茶順便就去極速買parts整車啦...點知一套mounting再加一套波子要成九十幾蚊...咁換得後面就順手換埋前面啦...再加五草嘢...心諗個mounting爆得條雞比都內傷啦...又再加多四草嘢...睇清楚D完來塊低板又有問題...又再加三佰(炭化個塊).......心諗早知買架zero啦...

尋晚晚遊一轉....掃牙收場

Wha.....................

聞說昨日早車小弟架入門嬰花係jv撞爆咗個real arm mounting ,跟手下午同神哥飲茶順便就去極速買parts整車 ...
ka716 發表於 2011-5-3 12:27

係咪咁樣?
買左架細踼, 唔夠切, 換副大踼 engine 黎玩下.  再整下呢樣, 改下個樣, 最後就變左架梯丫佬.  早知都話買老梯架啦.

有無買頭直軸

回復 1# ka716

啊其 , 信我.....唔好用太多錢去改依D車la....無用架.....有D必須既 , 改就無問題....有咩爛就換(原裝件) .....唔好浪費金錢響架幾百蚊既車上面....

頭直軸無細灣...除非你地無邊制咁飛,如果唔係就無謂waste ur money

回復  ka716

啊其 , 信我.....唔好用太多錢去改依D車la....無用架.....有D必須既 , 改就無問題....有 ...
raypoon 發表於 2011-5-3 13:28

Ray就講得到位
過來人都會知...希望大家唔好浪費尐錢姐...

回復 8# romeochris

Chris, other than JV, where else is a good place for beginners like me for training?

回復 8# romeochris

好似以前細個果時 , 成日去五金鋪(老展/GPM)買金屬件去改....諗返真係好浪費 , 情願買多盒新既做Parts...

回復 9# letsrock
Letsrock, JV track, in fact is a standard track and width is good already, how about get practise in the small track next to the main track? and SLOWER ur machine at the practise session?

回覆: sakura zero S or sakura zero

回復 11# romeochris

Thanks!  I have already slowed down mine to 50%.

回復 12# TheBlackCoupe
直軸 = 左行一圈,右都行足一圈 Hence 轉唔到細灣!

回復 14# romeochris
Sort of like "no LSD"?

直頭係無 "差速"!

差速器(英語Differential)的發明,是因為在汽車轉彎時,由於內外輪通過的路徑不等長,所以如果汽車想順暢的轉彎,便需要彌補內外輪的轉速差。

無錯,我覺得我地應該以最平價錢買到相對好嘅野,然後慢慢set好架車,再練好手車。架SS0對我地嚟講應該仲有好多空間。

無錯,我覺得我地應該以最平價錢買到相對好嘅野,然後慢慢set好架車,再練好手車。架SS0對我地嚟講應該仲有 ...
flywing 發表於 2011-5-3 14:46

昨天我試過細威架 SZS (細威可以見証得到),全stock車其實好易查,好balance。只要先控制好stock車先再upgrade會好尐... 純粹個人意見。

雖然直軸係推 , 但響大場唔影響(eg.JV) ....因為對細彎既要求唔多 ....頭直軸係可行既....不過有一種操控手法 , 將尾Damper set 硬一D , 偏向甩一D....利用頭直軸特性,好大既引力帶出彎.....
   頭單向 , 理論上可以解決以上問題....一鬆油 , 前輪各自轉動 , 充份利用每條Tire 既grip 去轉向....一出彎比油 , 變到同直軸一樣 , 有好大既引力帶出彎.....但有兩個缺點 , 1) 無Brake 2)好甩 , 相对 技術要求較高

雖然直軸係推 , 但響大場唔影響(eg.JV) ....因為對細彎既要求唔多 ....頭直軸係可行既....不過有一種操控手 ...
raypoon 發表於 2011-5-3 15:15

我就是用頭單向的一份子! 我以前玩1/10 Touring GP 在ACO 才會用直軸